Verschillende soorten boormachines op een rij

Eigenlijk is het allemaal heel simpel, zou je zeggen. Je wilt een gat boren in een muur. Maar je kunt niet iedere boormachine gebruiken op ieder oppervlakte. Daarnaast heb je tegenwoordig zo ontzettend veel keuze dat het onoverzichtelijk is geworden, zeker voor de onervaren klusser. In deze blog gaan we verschillende type boormachines bespreken, zodat jij de beste keuze kunt maken. Tip: laat je altijd adviseren door een verkoopmedewerker met ervaring. Elektrisch gereedschap heeft vaak een prijskaartje, dus je wilt niet het verkeerde aanschaffen.

De boorhamer

De boorhamer is net een stukje sterker dan een klopboormachine. De slagkracht van deze boor is zo sterk dat het zelfs door gewapend beton heen kan boren. De boor wordt gebruikt voor lichte sloopwerkzaamheden. Je zou ook wel kunnen zeggen dat je deze boormachine kunt inzetten als elektrische bijtel. Waar je wel om moet denken is dat niet elke bit op deze hamer kan worden gebruikt. Voor een accuboormachine gebruik je vaak snels pan boorkoppen, maar in dit geval kun je beter een SDS-boor gebruiken. Doordat de boor door zulke sterke materialen moet kunnen gaan zijn andere materialen minder geschikt.

Een klopboormachine

Je noemt een klopboormachine zo omdat dit type boormachine een klopfunctie heeft. De boormachine maakt dus niet alleen een ronde beweging, maar de boor maakt ook een kloppende beweging. Hierdoor kun je door sterkere materialen heen komen. De klopboor is minder sterk dan de boorhamer, maar sterker dan de standaard accuboormachine. Klopboren heb je met accu of stekker. De klopboormachines met stekker zijn vaak een slagje sterker omdat ze meer stroom kunnen gebruiken dan de machines met een accu. Het voordeel van de accumachines is dan weer dat je niet dichtbij een stopcontact hoeft te zitten om ze te gebruiken.

De accuboormachine

Verreweg de bekendste, en meest gebruikte boormachine in huishoudens. Doordat de boormachine een accu bevat hoef je geen rekening te houden met snoerlengtes enzovoort. De standaard accuboormachine is geschikt om door hout, kunststof of zachte steensoorten te boren. Makkelijke klusjes in huis zijn simpel op te lossen met deze boor, dat is waarschijnlijk ook de reden dat deze boor zo populair is in huishoudens. Ander machine gereedschap wat vaak gebruikt wordt door standaard huishoudens is een afkortzaag. De beste afkortzaag is net als de accuboormachine voor meerdere klussen en materialen inzetbaar. Vaak heb je bij dit soort gereedschap ook uitbreidmogelijkheden waardoor je ze voor nog meer klussen kunt gebruiken en dat is natuurlijk wel zo prettig.

 

Laatste nieuws

In dezelfde categorie