Je huis onderhouden? Zo doe je dat.

Heb je net een woning gekocht, dan zul je je vast afvragen welk onderhoud er nu eigenlijk allemaal komt kijken bij je eigen paleisje. Vaak zijn we veel bezig met de inrichting en willen we dat ons interieur mooi gestyled is, maar zijn we minder vaak op de hoogte van het onderhoud. Niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Het preventief onderhouden van je woning is verplicht en moet je dus goed onder controle hebben. Preventief onderhoud zorgt voor minder schade aan de woning als gevolg van ouderdom, slijtage en weersinvloeden, wat minder reparatiekosten met zich meebrengt. Ook zorgt het voor een betere kwaliteit van wonen en een hogere waarde van je huis. Benieuwd welk onderhoud jij moet uitvoeren? Lees dan een aantal tips in dit artikel.

 

Een stevig dak

Het dak is een van de belangrijkste taken van het onderhoud. Controleer het dak twee keer per jaar op gebreken, verwijder mos en algen en maak afvoeren schoon zodat water goed weg kan stromen. Laat bij een plat dak leislag, fijngrindlagen en bitumen tijdig vernieuwen en bemest een groen dak in droge periodes. Een schuin dak inspecteer je direct na een storm, leg dakpannen weer goed en laat gebroken dakpannen op tijd vervangen. Doe je dit niet, dan loop je naast verdere schade ook meer risico op ongedierte. Muizen weten hun weg door allerlei kleine openingen te vinden en houden vooral van warme, knusse plekjes in huis zoals de zolder. Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je de muizenbestrijding Hoofddorp moet raadplegen. Ontkom je hier niet aan, zoek online dan bijvoorbeeld eens op ‘muizenbestrijding delft' voor het aanbod bij jou in de buurt.

 

Schilderwerk

Iedere woning zou elke 5 tot 8 jaar aan de buitenkant preventief geschilderd moeten worden om het risico op lekkages en houtrot te voorkomen. Houtwerk dat niet is bijgehouden is een fijne plek voor houtworm, wat verzwakking van de constructie of balken kan veroorzaken. Belangrijk dus om schilderwerk tijdig uit te voeren. Het liefst doe je dit in een buitentemperatuur van ongeveer 20 graden zodat de verf goed droogt en uithard. Je kunt er voor kiezen om het schilderwerk zelf te doen of uit te besteden. Als je het uitbesteedt, laat het schilderwerk dan in één keer doen om kosten te besparen. Indien je liever zelf aan de slag gaat, schuur dan eerst de oude verf weg, zorg dat alles is ontvet en breng dan eerst een grondlaag aan op een stofvrije ondergrond.

 

Binnenshuis

Niet alleen de buitenkant van je huis heeft onderhoud nodig, ook binnen is er genoeg te doen. Laat je CV ketel jaarlijks controleren, check twee keer per jaar of de aardlekschakelaar nog werkt en laat deze elke tien jaar uitvoerig controleren en zorg dat de verwarmingsketel, geiser en gasfornuis een keer per twee jaar worden gecontroleerd. Daarnaast moet de schoorsteen jaarlijks geveegd worden, de kraanspil worden ingevet met kraanvet, verstoppingen worden verholpen en ventilatie tijdig worden vervangen.

Laatste nieuws

In dezelfde categorie