Hoe een schone werkplek bij kan dragen aan de productiviteit van werknemers

Steeds meer bedrijven denken aan manieren waarop zij aan hun productiviteit kunnen bijdragen. Kleine aanpassingen aan de werkomgeving kunnen al een grote bijdrage leveren aan de hoeveelheid output die een bedrijf genereert voor een bepaalde hoeveelheid input. Toch hoeven deze aanpassingen niet zo creatief te zijn als men vaak in eerste instantie denkt. Om ervoor te zorgen dat je medewerkers een stukje productiever zijn, hoor je ze te laten zien dat je bereid bent om aandacht aan ze te geven. Werken in een smerige werkplek is daarbij het tegenovergestelde: werknemers voelen zich dan vaak verwaarloosd en niet gewaardeerd. Ook zullen zij de boel smeriger achterlaten dan ze zouden doen in een schone omgeving. 

Schoonmaakrooster leidt alleen maar tot stress bij de gefocuste werknemer

Ook werkt het instellen van een schoonmaakrooster onder werknemers ook niet altijd even goed: de werknemers horen namelijk te focussen op datgene waarvoor ze zijn aangenomen: het uitoefenen van hun taken. Het kan namelijk best eens voorkomen dat iemand een mok met koffie morst, maar eigenlijk veel te druk is om dit op te ruimen. Dit wilt dan niet per se zeggen dat deze werknemer lui is, maar juist dat deze werknemer gefocust is op diens werkzaamheden. Dit is natuurlijk niet iets waar je een werknemer voor kunt straffen: juist wanneer een medewerker extra stress ervaart, zal diegene uiteindelijk minder goed presteren. 

Uitbesteden = laten zien dat het je boeit

Het uitbesteden van het schoonmaken van de werkvloer aan schoonmaakbedrijf Haarlem bijvoorbeeld, kan een positieve invloed hebben op de werksfeer en productiviteit. Je laat op deze manier zien dat jij als bedrijf, graag iets wilt geven aan je werknemers. Je wilt aan ze tonen dat je aan ze denkt en dat je het belangrijk vindt dat zijn in schone omstandigheden mogen opereren. Die koffievlek wordt zo vakkundig voor je weggewerkt: het kan op de lange termijn, na een ophoping van smerigheid, namelijk tot een stoorzender leiden. Dit wil je natuurlijk niet hebben. 

Alleen maar positieve uitkomsten

Daarnaast, het uitbesteden van deze werkzaamheden hoeft niet te betekenen dat de werknemers het over een bepaalde tijd voor lief gaan nemen, zo blijkt uit ervaring. Werknemers zijn juist extra dankbaar en voelen zich meer betrokken bij het bedrijf. Ook zal het niet betekenen dat zij extra veel afval zullen produceren overdag. Het uitbesteden van je schoonmaakklussen heeft alleen maar een verband met positieve uitkomsten, en geen negatieve verbanden. 

Laatste nieuws

In dezelfde categorie