Hoe doe je een DNA-test?

Mensen doen om verschillende redenen DNA-testen. Sommigen maken gebruik van deze tests om hun familiegeschiedenis en erfgoed te kennen. Anderen doen natuurlijk DNA-testen om medische redenen, waaronder vaderschapstests en als onderdeel van een medische diagnose.

Hoe dan ook, de DNA-technologie is in de loop der jaren enorm vooruitgegaan. Tegenwoordig kun je binnen enkele dagen resultaten krijgen met een hoge mate van nauwkeurigheid. Dus, wat moet je doen als je een DNA test nodig hebt? Hier volgen enkele stappen:

Zoek een testlab

Hoewel DNA-testen grotendeels toegankelijk zijn geworden voor de meeste mensen, wordt het hele proces gedaan in ultramoderne laboratoria. Als je geen enkel risico wilt nemen met de nauwkeurigheid van de resultaten, dan heb je geen andere keuze dan een toplab te kiezen. Er zijn bepaalde factoren waar je op moet letten:

  • Zorg ervoor dat het DNA-testlaboratorium volledig geaccrediteerd en geregistreerd is om deze service aan te bieden
  • Labs die dit al minstens 2 jaar doen, zijn zeer ideaal. Ze hebben genoeg ervaring om de beste service te bieden.
  • Kijk ook naar de doorlooptijd. Je moet een laboratorium kiezen dat zo snel mogelijk resultaten oplevert.
  • Je kunt het lab ook bekijken op sociale media of op Google om de recensies en feedback van andere gebruikers te zien.

Verzamel het monster

Er zijn twee manieren om het monster te verzamelen. Ten eerste kun je het testlab bezoeken en de monsters laten verzamelen door een professional. Het is echter ook mogelijk om thuis monsters te nemen. In de meeste gevallen stuurt het laboratorium je wattenstaafjes in luchtdichte enveloppen.

Vervolgens gebruik je de swabs om monsters te verzamelen, zoals aangegeven door het laboratorium, ze in luchtdichte enveloppen te doen en ze terug te sturen. Dit is een zeer lastig proces omdat de kans op besmetting groot is. Maar als je de richtlijnen van het testlaboratorium volgt, zou je het goed moeten kunnen doen.

Wacht op de resultaten

Zodra het laboratorium het testmonster heeft ontvangen, beginnen ze meteen met testen. Het laboratorium zal echter eerst de kwaliteit van het monster beoordelen om er zeker van te zijn dat het op de juiste manier is afgenomen. Als er iets aan de hand is, laten ze het je weten.

In de meeste gevallen duurt een dna test ongeveer drie dagen. Desalniettemin kunnen sommige laboratoria extra tijd nodig hebben, afhankelijk van de werklast die ze hebben. Je zou de DNA-resultaten echter in minder dan een week moeten krijgen.

Laatste nieuws

In dezelfde categorie