Waar moet een goede zonnebril aan voldoen?

Een zonnebril is voor veel mensen een onmisbaar item wanneer de zon schijnt. Het zorgt er tenslotte voor dat je geen last krijgt van het felle licht dat dan schijnt. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor pijnlijke ogen of hoofdpijn. Ook het zicht kan door de zon flink worden gehinderd. Met het dragen van een zonnebril heb je daar allemaal geen last meer van. Mits de zonnebril voldoet aan een aantal eisen. Wil jij een goede zonnebril kopen maar weet je niet waar je op moet letten? In dit blog zetten we alles voor je op een rijtje.

Bescherming tegen UV-stralen

Wanneer de zon flink schijnt zal het flink wat UV-licht uitstralen. UV-licht is het licht dat op lange termijn schadelijk kan zijn voor ons lichaam en dus ook voor onze ogen. Wanneer je een goede zonnebril wilt kopen is het dus belangrijk dat hij je ogen beschermd tegen UV-licht. UV-licht wordt vaak onderverdeeld in UVA en UVB. De twee lijken behoorlijk op elkaar maar zijn toch enigszins verschillend. Ze kan ze het beste uit elkaar halen door de letters die aan het einde staan. Bij UVA staat de ‘A’ ook wel voor aging of veroudering. Dit licht zal dus het verouderingsproces versnellen. Bij UVB staat de ‘B’ voor Burning of verbranding wat dus het branden van de huid veroorzaakt. Zonnebrillen beiden vaak bescherming tegen beide maar wel in verschillende gradaties. Zo heb je zonnebrillen op niveau 1 maar ook zonnebrillen op niveau 2 en 3. Hoe hoger het niveau, des te meer bescherming de zonnebril je biedt. En uiteraard speelt de grote van je zonnebril ook een belangrijke rol. Een grote zonnebril zal je ogen meer bedekken dat een kleine zonnebril waardoor bijvoorbeeld ook de huid om je ogen goed beschermd wordt.

Wel of geen sterkte

Wanneer je dagelijks een bril of lenzen draagt is het aan te raden een zonnebril op sterkte aan te schaffen. Wanneer je een bril laat aanmeten zijn er vaak aanbieden waarbij je de tweede bril met korting krijgt. Maar hier gebruik van en laat een zonnebril aanmeten. Op deze manier hoef je niet twee brillen over elkaar te dragen of een bril waardoor je alsnog niks ziet. Wanneer je een nul-sterkte hebt hoeft het aanmeten van een zonnebril niet en kan je kiezen voor een vrouwen of heren zonnebril zonder glazen op sterkte. Vaak is het aanbod hiervan een stuk ruimer. Let trouwens ook op de kleur van je glas. Donkerder lijkt altijd beter maar dit is zeker niet altijd zo. Ook kunnen bepaalde kleuren beter de UV-stralen filteren dan andere kleuren.

Laatste nieuws

In dezelfde categorie