De natuur heeft de oplossing

Het mooiste aan de natuur, is dat er voor ieder probleem een elegante oplossing te vinden is. Als ik zelf een probleem heb, kijk ik daarom eerst of de natuur me kan helpen. Onlang heb ik een nieuwe oplossing gevonden voor een hardnekkig probleem, dat zo'n mooie oplossing is dat ik hem hier met u moet delen. Om mijn probleem uit te leggen, moet u weten dat ik een enorme fan van planten ben. Ik zit vele uren in de week te prutsen met stekjes en het opkweken van nieuwe plantjes. Mijn hele huis staat dan ook vol planten en bloemen. Een hardnekkig en zeer irritant probleem waarmee ik al lange tijd kamp, is de aanwezigheid van rouwvliegjes rond mijn planten. Zelf zijn ze alleen maar irritant, maar zodra ze larven in mijn potgrond leggen, worden ze meer dan irritant. Hun larven vreten namelijk de wortels van mijn planten kapot. Eigenlijk dacht ik dat er weinig aan dit probleem te doen was. Als je veel met planten in de weer bent, dan krijg je vanzelf last van rouwvliegjes. Ook in de tuincentra zei men altijd dat er niet zo vreselijk veel aan rouwvliegjes te doen was. Deze week ontdekte ik echter de ideale oplossing. En zoals altijd komt deze oplossing uit Moeder Natuur zelf!

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Er bestaan namelijk aaltjes die dol zijn op de larven van rouwvliegjes, maar die uw planten met rust laten. Niet alleen jagen de aaltjes, oftewel nematoden, alle larven van rouwvliegjes over de kling. Eveneens zorgen ze ervoor dat er geen volwassen rouwvliegjes meer ontwikkelen. De aaltjes zijn veilig voor huisdieren en kinderen. Bovendien zijn ze geurloos en zijn ze veel beter in rouwvliegjes bestrijden dan chemische bestrijdingsmiddelen. Logisch, want Moeder Natuur draagt vrijwel altijd betere oplossingen aan dan dat mensen zelf kunnen bedenken.

Hoeveel aaltjes heeft u nodig?

Voor hobbytuinders zoals ik is een kleinverpakking met aaltjes meestal voldoende. Hiermee kunt u namelijk 400 liter potgrond behandelen. Dit is zelfs voor een plantenfanaat als ik ruim voldoende. Om uw nieuwe vriendjes een zo goed mogelijke start te geven, zorgt u er eerst voor dat de potgrond vochtig is. Daarna lost u de aaltjes op in water. Dit kunt u vervolgens verdelen over de plekken waar de arbeid van de aaltjes gewenst is. De aaltjes gaan meteen aan de slag. Als uw infectie van rouwvliegjes niet heel ernstig is, zult u al binnen enkele dagen resultaat zien. Doe die chemische middelen gauw weg. aaltjes tegen rouwvliegjes zijn de elegante oplossing van Moeder Aarde, die zoals altijd wijzer is dan dat wij ooit zullen zijn!

Laatste nieuws

In dezelfde categorie